Çocuklar ve Kitaplar

Yazıyı Paylaş

Çocukların kitap okuma sevgisi ve alışkanlığı kazanmalarının iyi bir şey olduğuna itiraz edecek kimse yoktur sanırım. İçinde bulunduğumuz toplumda anne babalar ve öğretmenler, itiraz etmek şöyle dursun, üstüne bir de teşvik ederler. Sonuç: Genel olarak tam bir hüsran.

Zamane çocuklarının da, dünün çocuklarının da okumakla arası pek iyi değil. Sonuç şaşırtıcı mı? Kesinlikle değil.

Niyetim, bahsini açtığım konuyla ilgili milyon kez söylenen, binlerce kez yazılıp çizilen tespit veya önerileri tekrarlamak değil, çocukların güzel kitaplarla buluşmasına vesile olmak.

Çocukluğumda ve bilhassa liseye başladığımda annemden ziyade babam, bana sürekli “kitap oku” deyip dururdu. Okumazdım. Okumak bana sıkıcı bir iş gibi gelirdi. Annemin okuduğu Kur’an-ı Kerim dışında evimizde kitap okunmazdı. Dolapların alt gözlerine tıkıştırılmış komünizm karşıtı bir iki kitap ve yırtık pırtık bir iki eski roman dışında kitap da bulunmazdı zaten.

Lisenin sonlarına doğru kitap okumaya başladım. Bu sevgi ve alışkanlık bana okulun armağanı da değildi. Dahası okuldan ve derslerden, testlerden ve sınavlardan kaçmak için kitap okumaya başladım. Ve yol aldım. Üniversite ile birlikte okumak tam anlamıyla bir sevda oldu benim için.

Bugün, evimizde kitaplıklar dolusu kitap bulunuyor. Bir yaşında bir oğlumuz var ve kendisi için şimdiden birkaç kitap ve dergi aldık. Büyüdüğünde ona “kitap oku” demeyeceğim. Kitabı herhangi bir “zorunluluk” konusu haline getirmeyeceğim. Ulaşabileceği, uzanabileceği her yerde her düzeye uygun kitap var. Evimize televizyon denen susturucuyu/uyuşturucuyu hiç sokmadık. Anne ve babası her fırsatta kitap okuyan insanlar. İnşallah kendisi de kitapsever olur ve anlamlı bir yaşama doğru okuyarak yol bulur.

Çocukları ciddiye alan, beğenilerini kazanacak niteliğe sahip 10 güzel kitapla sizi ve yaşta sizden küçük çocukları okuma şölenine davet ediyorum. Yersiz ciddiyeti bir kenara bırakın. Gereksiz ağırlıkları üzerinizden atın. Buyurun…

 Güneşi Bile Tamir Eden Adam –  Behiç Ak – Günışığı Kitaplığı

İsmi ele veriyor kendini, önemini. Bu çağın çocuklarını tüketim çılgınlığının şerrinden koruyacak ilaç gibi bir kitap. Karikatürcü, çizer, yazar Behiç Ak, dünü bugüne bağlıyor. Bağlarken ak’lıyor. Tamir Sevaptır, demiş Mustafa İslamoğlu. İslam’dan hiç “bahsetmeyen” bu kitaplar çocukları İslam’ın, temiz fıtratın, doğanın oğlu veya kızı yapacak. İnsanlığın ortak iyiliği tecelli edecek. Dünya daha güzel bir yere gelecek, yaşamak nimeti, daha fark edilesi hale gelecek.

Masal İçinde Masal – Gianni Rodari – Can Yayınları

Bu ismi bir yere yazın. Her kitabı okunmaya fazlasıyla değer. Rodari, Masal İçinde Masal’da eski ve yeni masalları siz “vay be!” derken öyle bir harmanlıyor, bağlıyor ve çözüyor ki! Her masala üç farklı son yazılmış. Artık hangisi işinize gelirse! Hayranlık uyandırıcı bir üretkenlik, ufuk açıcı bir rehberlik. Cambaz gibi bir yazarın bahçesine gelin, şaşın kalın.

Mutlu Prens – Oscar Wilde – İş Bankası Yayınları

Müthiş bir zeka ürünü, leziz mi leziz bir mizah sonucu, zımba gibi bir kitap. İyi bir çocuk kitabı sadece çocuklar için değil, yetişkinler içindir de. Yetişkinler için de değerli, eğlenceli ve esinleyici. Mustafa Ruhi Şirin boşuna demiyor: “Her masal galipleri ve mağlupları ile bir savaş alanı. Eğer masallar üzerine kuyu kazar gibi düşünürsek politika sanatı’nın birçok girift noktasını masallarda bulabiliriz.”

Levent  – Mustafa Orakçı – Timaş Çocuk

Levent, fırlamanın teki! Kendisi gibi arkadaşları ve başa bela bir kardeşi var. Eli işte gözü oynaşta. Hep bir macera. Seyyah mı olacak ne, gitmediği yer yok. Çanakkale, Pamukkale, Rize, Mardin… Allah bilir, şimdi nerde? Alttan alta bizi ilgilendiriyor ve bilgilendiriyor. Mustafa Orakçı daha ilk sayfada, kendini tanıtırken sanatını konuşturmaya başlıyor.

Savaş Atı – Michael Morpurgo – Tudem Yayınları

Bir çocuk ile çok sevdiği atı arasındaki dostluğu ve kendilerini içinde buldukları savaşın anlamsızlığını anlatan usta işi bir kitap. Hikâye atın gözünden anlatılıyor. Atlara ve hayvanlara gören gözle bakmayı sağlayacak, okuyana zenginlik katacak bir kitap.

Kalp Ustası – Osman Koca – Beyan Yayınları

Soğuk bir sabah vakti sıcak, leziz bir çorba içmek gibi hikâyeleri… İçinizi ısıtacak. Kelimeleri yorgunluk belirtisi göstermeden şırıl şırıl akan hikâyeleri…. İçinizi serinletecek. Gece yürüyüşünü andıran, ekmek kokan hikayeleri size kendinizi iyi hissettirecek, içten içe.

Her Güne Bir Hayvan – Eric Mathivet – YKY

Birbirinden ilginç hayvanlar hakkında merak edilenler. Anlatım, çizim, tasarım, ebat, kağıt, renk seçimleri 10 numara! Her yaştan okur için kıvamında mizah, kıvamında detay.  Hop oturup hop kalkan hayretlere, zıp zıp zıplayan meraklar eşlik ediyor! Bu kitap tam bir protein deposu. Destursuz girebilirsiniz. Buyrun.

Kurdu Kurtaran Kuzu – Maritgen Matter – Nesin Yayınevi

Sıra dışı bir kurt ile kuzu hikâyesi. Yine niyeti bozuk bir kurdumuz var ancak bu defa karşısında yeryüzünün en cana yakın ve saf kuzusu duruyor. Her yanından iyilik akan, ‘ayy yerim ben seni!’ diyeceğiniz bir kuzucuk. Neticede yenilmeyecek! Bu kısa hikâyenin çizimleri de sempatik.

Baykuş Evde Tek Başına – Arnold Lobel – Kelime Yayınları

Lobel’in Kurbağa’sıyla, Çekirge’siyle, Fil’iyle tanışmanız lazım. Elbette Baykuş’u ile de… Bu kadar az kelime ile bu denli çok şey nasıl anlatılır? Hikmet, böyle kısa ve öz, böyle sade, böyle sempatik nasıl resmedilir?  Ayaküstü okunabilecek lakin hayatta unutulmayacak hikâyeler. “Gözyaşı Çayı” mesela, 213 kelimeden oluşan tebessüm dolu bir destan.

Bir Şeftali Bin Şeftali – Samed Behrengi – Can Yayınları

Apolitik, fastfood tatsızlığında, boyalı, barbili, mırın kırın kokan, ııı mııı eden, vıcık vıcık kitapları çöpe atın. Samed Behrengi size “iyi uykular” değil, “günaydın” diyor. Küçük Kara Balık’ı okumuşsunuzdur. Bu defa dalından kopmuş bir şeftali anlatıyor hikâyeyi. Bundan böyle şeftali yerken, Behrengi’nin Şeftalisi aklınıza gelecektir. Boyun eğmeyen bir Şeftali.

 

m.ali.b@hotmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir